Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Sultan Papağanı

Sultan Papağanı

Sultan papağanı, kakadugiller familyasına ait olan sarı, beyaz ve gri renkleri bulunan evde beslenebilen bir kakadu türüdür. Yanaklarında kulak bölgesinde bulunan turuncu tüyleriyle ayırt edilirler. Bunlar genellikle soluk renkte olduğunda dişi, koyu renkte olduğunda erkek olurlar. Ancak kesin olarak cinsiyet tayini yapabilmek için, daha farklı yöntemler bulunmaktadır. Genellikle erkeklerin gözlerinin çevresi sarı tüylerle, dişilerin ise beyaz ve gri renkli tüylerle kaplıdır. Erkek olanlar konuşturulduklarından, oldukça rağbet görürler. Kafeste kapalı kalmayı sevmezler, ancak kalabalıkta bulunmaktan hoşlanırlar.

Sultan papağanında cinsiyet ayrımı


Sultanlarda cinsiyet ayrımı yapabilmenin iki farklı yolu bulunmaktadır. Her mutasyonda çözüm olmasa da papağanların tüylerine bakarak cinsiyet ayrımı yapılabilir. Ancak bu yapılırken sultanın yaşı da dikkate alınmalıdır. Yaşını doldurmayanlarda tüylerin renkleri tama olarak oturmadığından, hatalı cinsiyet tahmini yapılabilir. Diğer yola göre sultanın yaşının doldurmasına göre ötüşü takip edilir. Dişi olanlar curk curk olarak kısa ve tek ötüş yaparken erkekler kanarya ötüşüne benzer sesler çıkarabilir, ıslık çalar ve konuşma özellikleri olur. Yani hangi renkte olursa olsun, ıslık çalıp, uzun ötenler erkektir.

Sultan papağanında yaş tahmini


Sultanların yaşını tahmin etmek oldukça güçtür. Yöntemler kesin olarak yaşını göstermese de hangi dönemde olduğu hakkında bilgiler verebilir.
  • 0-1 yaş arasındakilerde gözler yusyuvarlak, gaga pürüzsüz, ayak parmakları ince olur.
  • 1-8 yaş arasındakiler yavrulara göre daha büyük, ayakları daha kalın ve pütürlüdür. Gagasında katmanlar oluşmuştur. Bu çağdaki sultanlar oldukça gösterişlidir. Gözlerindeki yuvarlaklık kaybolmuş, çevresinde olan tüyler azalmıştır.
  • 8-16 yaş arasındaki olgun sultanlar, daha yavaş hareket eder ve durgun bir hal alır. Ayaklarında ve gagadaki pütürleşme artmış ve kalınlaşmıştır.
  • 16 yaşın üzerindeki yaşlı sultanlar, sağlık sorunları yaşarlar. Günde en az 18 saat uyur ve yumuşak gıdaları tercih ederler.

Sultan papağanının davranışları


Sultanlar diğer kuşlara göre daha fazla davranış birliği gösterirler. Büyük bir kısmı yaptığı aynı davranışlarla, aynı şeyleri anlatır. Bunun sebebi sürüler halinde yaşamaları ve sosyalliği sevmelerinden kaynaklanır. Birbirlerine bakarak çok sayıda şey öğrenirler, rahatça iletişim kurabilirler. Bu nedenle özellikle erkekleri konuşmayı öğrenir, taklit yeteneğini kullanabilir.
  • Gaga gıcırdatma: Sultanlar alt gagalarını sağ ve sol tarafa hareket ettirerek ses çıkarırlar. Bu hareketi sadece sultan papağanları yapabilir. Bunun anlamı her şeyin yolunda olduğudur. Mutlu olanlar bunun genellikle uykudan önce çıkarırlar. Bu sesi çıkaran sultan rahatsız edilmemelidir.
  • Kendi adını tekrarlama: Sultanların erkekleri bazı kelimeleri öğrenebilirler. Bunların içinde olan kendi isimlerini bazen sürekli olarak tekrar ederler. Bunun anlamı ilgi istemesi, sevilmesi, onunla konuşulmasını istediği, kafesinden salınıyorsa dışarı çıkmak istediğini anlatır.
  • Yemlikleri yerinden çıkarmak: Sultanlar yemliklerini ısrarla çıkarmaya çalışıyorsa, sizi yanında görmek istiyordur. Size ihtiyacı olabilir ya da canı sıkılmıştır.
  • Kafesin içinde kanat çırpmak: Sultanlar uçucu kuşlardandır. Doğal alanlarda yaşayanlar uzun süre uçabilir. Kafeslerde bakılanlar bu olanağı bulamadığından, kanatları uyuşur ve kan birikimi olur. Bu kanatlarda ağrıya neden olduğundan, kafesin içinde çırpınır. Olanağınız varsa, sultan papağanı dışarı çıkararak uçurmalısınız.
  • Çığlık atma: Eğer bulundukları yerden memnun olmazlarsa, düz ve yüksek sesli çığlıklar atarlar. Bunun sebebini siz çözmelisiniz.
  • Kanatlarını açarak tıslama: Sultanların kendini koruma güdüsüyle yaptıkları bir harekettir. Bunun yaptığında korktuğunu ve korunmak istediğini anlayabilirsiniz.
  • Gaga vurma: bu erkek sultanların çiftleşme isteğini belirten bir davranıştır. Gagasını kafesin tellerine ya da yuvalığın içine vurur.
  • Yüksek ve alçak ötüşler: bu erkek sultanların çiftleşme öncesinde dişilere yaptıkları kurdur. Dişi sesle mest olarak, erkeğin çiftleşme isteğini kabul eder.
  • Çift kuşlarda ayak ısırma: bu dişi sultanların yaptığı bir davranıştır. Erkeğin ayağını hafifçe ısırarak, öne doğru uzanır ve çiftleşme pozisyonuna geçer. Bu davranışta çiftleşme isteğini belirtir. Tek olarak yaşayan dişiler ayak ısırmayı geçerek, öne doğru uzanır, kanatlarını yana düşürüp çiftleşmek için bekler.
  • Yukarıya doğru uzanıp gaga açma: bu kursağın boşaltılmasını sağlamak için yapılan doğal bir davranıştır. Normalde çok fazla yapılmaz. Ancak sultanınız bunu sıkça yapıyorsa, kuş kumunu kontrol edin, yeteri kadar varsa kalitesine bakın.
  • Kaşınma: Uykudan önce düzenli olarak yapılan doğal bir davranıştır. Bunu yaptığında sulatan papağanın rahatsız edilmemesi gerekir.
  • Ayak toplama: Ortamın ısısı 25 derecenin altında olduğunda, sultanlar üşürler. Özellikle ayaklarında tüyler bulunmadığından, önce ayakları üşür. Ayak damarları kan dolaşımında etkili olduğundan, ayaklarını altına alarak ısıtmaya çalışır. Bunu sık yapmadıklarında normal kabul edilebilir. Fakat ortamın ısısı ayarlanmalıdır.
Sultan papağanının beslenmesi

Sultanlar doğal ortamlarda tohumlar, yeşillikler ve bitki kökleriyle beslenirler. Bu nedenle kafeste bakılan sultanlara doğal yaşamına uyacak beslenme şekli sunulmalıdır. Bunun içinde kuş yemleri bulunmalıdır. Bunlar sultan papağanın %75 besin ihtiyacını karşılar. Yemler sultanlar için hazırlanmış karışık yemler olabileceği gibi, muhabbet kuşlarının yediği yemden de faydalanabilirsiniz. Ancak bunun içine tuzsuz çekirdek ve kırık fındık içi ilave etmelisiniz. Yemin dışında papağanınıza dal darı verebilirsiniz. Ancak bunu fazla vermemeye çalışın. Aksi halde kuşun şişmanlamasına neden olursunuz. Vitamin ihtiyaçları için taze sebze ve meyve vermelisiniz. Bunları yemeyen kuşlar için vitamin takviyesi yapılmalıdır. Unutmamanız gereken bir unsurda, kuş kumunu mutlaka kafeste bulundurmalısınız. Bu sayede sultanlar yediklerini sindirebilir ve öğütebilir. Bunu vermediğiniz takdirde, sultanınız ciddi sindirim sorunları yaşayacaktır. Kuş kumu her yemliğe yarım kaşık ilave edilebilir ya da ayrı bir kapta tutulabilir. Sultanlara ballı krakerler, yumurtayla yapılan mamalar verebilirsiniz. Kalsiyum ihtiyaçları için, mürekkep balığı kemiğini kafesine koyabilirsiniz.

Sultan papağanı için zararlı olan besinler

Sulatanlara aşırı yağlı, şekerli ve tuzlu besinler verilmemelidir. Bunun dışında çikolata, alkollü içecekler, kahve, gazlı içecekler, soğan, kuru meyveler, elma çekirdeği, mantar gibi yiyecekler yememelidir. Tereyağı, margarin, patates cipsi, kek, dondurma, konserve türü besinler, kurabiyeler verilmemelidir. Ayrıca zehirli olan gıdalardan uzak tutulmalıdır.
Son Güncelleme : 20.01.2024 11:52:19
Sultan Papağanı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Sultan Papağanı Yorumları
şifre

11 Yorum Yapılmış "Sultan Papağanı"
bir şey sorabilir miyim. benim sultan papağanım çok hırlıyor bana daha alışamadı ne yapmalıyım elimden de yemiyor
Merve . 20.04.2016
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
bu kuşu yeni aldık.ve yemliğin içine girip yatmaya çalışıyo.nedeni ne olabilir yada normal bi davranışmı
Özge . 15.01.2016
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
sultan papağanım öldü sebebi ne olabilir son gün yemek yemedi kafesten çıkmadı
Berke . 06.05.2017
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
bizim sultan papağanımız var. marul yiyor zararlı mıdır...
Arya . 05.11.2018 21:30:20
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Sultan papağanım nasıl konuşcak
İlker . 28.09.2019 12:26:17
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Merhaba sultan papağanlarım için klima takmak istiyorum yaz aylarında oda sıcaklığı en düşük 35 en yüksek 45 dereceyi buluyor kış aylarında ise 5 6 derece klimayı takip sabit oda sıcaklığını 25 ile 28 arası ayarlasam bu onlar için sorun olur mu klimanın önüne perde çekmeyi düşünüyorum direk onlara vurmayıp yere vurmasını sağlayacağım olursa nem için ne tavsiye edersiniz şimdiden çok teşekkürler
Mehmet . 06.09.2020 23:37:44
CEVAP YAZ
arkadaşlar sultanım ikinci sefer yumurtladı ilkinde yavru alamadım simdi üçüncü yumurtayı biruaktı ama hala yatmıyor l yerine erkeke yatıyor resmen oda çok sık değil dişi neden yatmıyor.
Harun Kaya+ . 27.11.2014
CEVAP YAZ
Sultan papağanına iyi marka yem olması için hangi marka yem verebilirim ya da hangi malzemelerle iyi bir yem hazırlayabilirim
Mücahit . 14.05.2021 01:36:37
CEVAP YAZ
Bir sultan papaginini ayda kac kez kafesten uzaklastirmak gerekir??????
Kullanici . 29.09.2019 10:00:51
CEVAP YAZ
bişey soracam kum kabını nasıl koyacağız ya da nereye koyacağız
Marsel . 03.05.2016
CEVAP YAZ
Sultan papağanı çok durgun çok sakın bunun nedeni nedir.
Irmak . 30.12.2017
CEVAP YAZ
Kumru
Kumru
Kumru, Columbidae (Güvercingiller) familyasından, genellikle güvercinlere göre daha küçük yapılı ve soluk renkli türlerin ortak adı. Güvercin ve kumru adları taksonomik ayrımlarla bağlantılı olarak, kullanılmamaktadır. Hayvan bilimi olan Güvercinler ...
Albatros Kuşu
Albatros Kuşu
Albatros kuşu, albatrosgiller familyasından olan ve diğer kuşlara nazaran çok daha geniş kanatlara sahip ve saatlerce deniz üzerinde uçabilen bir kuş türüdür. Albatros kuşu fiziksel olarak martıyı andırmaktadır. Ancak martıdan çok daha büyük, boynu d...
Kırlangıç
Kırlangıç
Kırlangıç, çok soğuk havalar dışında dünyanın her yerinde yaşamaları mümkün olan kuşlardandır. 10-23 cm civarlarında boyları olup, geniş ve sivri kanatlı, oldukça çatalkuyruklu ve ötücü kuşlardır. Göçmen kuş türlerinden bir kısmını da kırlangıçlar ol...
Anka Kuşu
Anka Kuşu
Anka kuşu, nesli uzun yıllar öncesinde tükenmiş ve ismi masalları süslemiş bir kuş çeşidi olarak bilinmektedir. Anka, yüzyıllardır farklı iklimlerde ve kültürlerde değişik adlarla anılmaktadır. Latince de phoenix adıyla anılan Anka kuşu eski Yunancad...
Muhabbet Kuşları
Muhabbet Kuşları
Muhabbet kuşları, papağanlarla aynı familya içerisinde yer alan ve son derece gösterişli kuşlardır. Papağanlar kadar büyük olmayan muhabbet kuşları hem boyutları hem de geniş renk ve desen seçenekleri ile sıklıkla evcil hayvan olarak tercih edilmekte...
Serçe
Serçe
Serçe, Kuşlar grubundan, öten kuşlar sınıfı ve serçelerin familyasında olan bir gagalı kuş türüdür. Altın serçe Afrika'da ekilen tarlaları harap eden iri bir türüdür. Çevrede yaşayan evcil serçeler, sırtı ve kanatları kahverengimsi, karın bölgesi ise...
Cennet Papağanı
Cennet Papağanı
Cennet papağanı, anavatanı Afrika kıtası olan, nemli ve sıcak iklimi seven ve tohumlarla beslenen papağan türüdür. Hint Okyanusunda bulunan adalarda çok sayıda bulunurlar. İnsanlara yakın olacak kadar sosyal olan, oyuncu papağanların çift olarak besl...
Peçeli Baykuş
Peçeli Baykuş
Peçeli Baykuş, Ülkemizde çokça bulunan açık renkli olan bir baykuş türüdür. Yüz bölgesi, göğüs ve karın dış yüzeyi beyaz renklidir. Yüzleri kalp görünümünü almıştır. Göz renkleri oldukça koyu renklidir. Üst kısmı sarıya ve beji andıran renkli kısmıdı...
Huma Kuşu
Huma Kuşu
Huma kuşu, kökeni Eski Türklere kadar dayanan, binlerce yıldır efsanelerde varlığını sürdüren bir kuştur. Huma kuşu ile ilgili farklı Türk boylarının farklı yorumları olsa da ortak inanış konduğu yere mutluluk ve huzur getirdiği yönündedir. Efsaneler...
Flamingo
Flamingo
Flamingo, Flamingolar grubunun, Flamingogiller ailesinden (Phoenicopterus) cinsini oluşturan 6 adet kuş türünün ortak adıdır. Tek cins ve onun alt, altı türünden oluşur. Bu türün diğer bir özelliği ise kendi içinde ve diğer türleri ile çaprazlama üre...
Kanarya Bakımı
Kanarya Bakımı
Kanarya bakımı, oldukça hassas bir çalışmayla sağlanabilir. Sağlıklı bir kanarya etrafında olanlara karşı duyarlı bir yaklaşım içindedir. Devamlı olarak hareket halinde, ötücü ve yeme karşı istekli olur. Karında olan tüyle üflendiğinde derisi sarımtı...
Saka Kuşu
Saka Kuşu
Saka kuşu ispinozgillere ait bir kuştur. Kafeslerde de sıklıkla beslenen bu kuş türü, özellikle ötüşüyle ilgi çekmektedir. Görünüm itibariyle serçeyi andıran saka kuşu, tüylerinin deseni ve renkleriyle de ayrıca ilgi görmektedir. Farklı formları da b...

 

Kumru
Albatros Kuşu
Kırlangıç
Anka Kuşu
Muhabbet Kuşları
Serçe
Cennet Papağanı
Peçeli Baykuş
Huma Kuşu
Flamingo
Kanarya Bakımı
Saka Kuşu
Martı
Kuzgun
Hint Bülbülü
Kartal
Sığırcık
Bülbül
Doğan
Toy Kuşu
Baykuş
Turna
Sultan Papağanı
Deve Kuşu
Leylek
Alacalı Karga
Atmaca
İbibik Kuşu
Sinek Kuşu
Golden Finch
Popüler İçerik
Martı
Martı
Martı herkesin bildiği deniz kuşları olarak anılır. Martıgiller familyasından olan, denizi olan tüm dünya topraklarında yaşayabilen özelliklere sahip ...
Kuzgun
Kuzgun
Kuzgun, diğer adlarıyla Bayağı Kuzgun, Karakarga ya da Kelağ, kargagiller familyasından Corvus cinsi, zekası, büyüklüğü ve simsiyah olması ile tanınan...
Hint Bülbülü
Hint Bülbülü
Hint Bülbülü olarak bilinen bu kuşlar ispinoz ailesine dahildirler ve asıl isimleri zebra ispinozdur. Küçük,narin yapıları ile çok hareketli kuşlardır...
Kartal
Kartal
Yırtıcı kuşların en büyüğü olan kartal, genelde dağlık ve ormanlık alanlarda yaşar. Etçil bir kuştur. Uzun ve kıvrık gagalı geniş kanatlı bir hayvan...
Sığırcık
Sığırcık
Sığırcık, ötücü kuşlardan sayılan ve familyasına da adını veren sığırcıkgillere ait bir türdür. Sahip olduğu parlak tüyleri ve 20 santimetre civarı b...
Bülbül
Bülbül
Bülbül güzel ötüşüyle tanıdığımız, sinekkapangiller familyasından olan bir kuş türüdür. Hezar, seher kuşu ve andelip olarak ta bilinir. Akdeniz ülkele...
Doğan
Doğan
Doğan ; Doğangiller ( Falconidae ) familyasının, gündüz yırtıcı kuşları ( Falconiformes ) takımından olan bu yırtıcı kuş türlerinin ortak adı Doğan'dı...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kumru
Albatros Kuşu
Kırlangıç
Anka Kuşu
Muhabbet Kuşları
Arı Kuşu
Gece Saksan
Limon İshal, Halsiz Ve Uyukluyor
Muhabbet Kuşum Kuruma Hastasımı
Dişi Kuşum Erkek Olmadan Yumurtladı Neyaplalıyım
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Arı Kuşu
Gece Saksan
Limon İshal, Halsiz Ve Uyukluyor
Muhabbet Kuşum Kuruma Hastasımı
Dişi Kuşum Erkek Olmadan Yumurtladı Neyaplalıyım
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024